Lapsettomat saavat usein kuulla ikäviä kommentteja, jotka loukkaavat ja satuttavat johtuen ihmisten tietämättömyydestä tai hienovaraisuuden puutteesta. Toisinaan näitä kommentteja ja ajatuksia saa myös valitettavasti lukea (vai joutuu lukemaan?).

Synnytys on järisyttävä kokemus naiselle, joka joutuu täysin antautumaan luonnon ikiaikaisen järjestyksen vietäväksi. Mikään muu kokemus naisen elämässä ei vedä sille vertoja. Kaikissa kulttuureissa on hedelmällisyydelle - kyvylle antaa uusi elämä - annettu suuri arvo.

Näillä sanoilla alkaa ammattilaisten kirjoittama ilmaiseksi saamani synnytysopas. On ilmiselvää, ettei kyseistä tekstiä ole tarkoitettu lapsettomien silmille. Oppaan kirjoittajat vaan näköjään kuitenkin unohtavat, että toisinaan ne lapsettomatkin raskautuvat ja joutuvat nuo sanat lukemaan. Ehkä he ovat ajatelleet, etteivät ne voi raskautunutta enää satuttaa? Niin, ehkä. Toisinaan lapsettomuuden arvet voivat kuitenkin olla syvät ja sanat voivat satuttaa myös ajatellessa niitä, jotka eivät vielä ole onnistuneet.

Ehkä taas luen sanoihin enemmän merkitystä kuin niissä onkaan? Ehkä.