Äitiyttä pidetään itsestäänselvyytenä. Kun tytöiltä kysytään miksi he haluavat isoina, vastaus on vain harvoin – äidiksi. Äideiksihän tullaan joka tapauksessa, eihän sitä tarvitse erikseen mainita, ajatellaan. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Minä halusin eläintarhanhoitajaksi. Siinä vaiheessa ajatus tähän ammattiin ryhtymisestä vaikutti lähinnä utopistiselta haaveelta kun taas äidiksi päätyminen oli osa selkeää ja yksinkertaista suunnitelmaa. Niin selkeää, itse asiassa, ettei sitä tullut edes ajateltua sen kummemmin. Lapsia saatiin, tehtiin, hankittiin. Raskaaksi tullaan hupsista vaan, maha kasvaa ja lapsi tulla tupsahtaa ulos. Selvästikin osa edelleen uskoo näin. Selvää kai on myös, että he, jotka vielä näin nykypäivänä uskovat, ovat omat lapsensa jo tehneet tai eivät ole vielä sitä edes yrittäneet. No, elämä opettaa.

 

Elämä opettaa, koulu taas ei. Koulun biologian opetuksessa on ehdottomasti parantamisen varaa. Muistatko kun sinulle kerrottiin lapsettomuudesta ja siihen johtavista syistä ja kuinka n. 15 % kaikista suomalaisista joutuu sen jossain elämänsä vaiheessa kohtaamaan? Ai, etkö? Ei ihme, sillä siitä ei kouluissa juurikaan puhuta. Mikälie tabu on. Koulun anti asiaan on korkeintaan se, että tietyt sukupuolitaudit voivat aiheuttaa lapsettomuutta ja jos jätät lasten ”tekemisen” liian vanhalle iälle, voi käydä huonosti. Sillä kuitataan koko aihe. Piste. Tämä antaa vääristäen helposti sen kuvan, että lapsettomuus ei tule koskemaan sinua, jos vältyt taudeilta ja miehesi ei ole koskaan käyttänyt steroideja ja aloitat yrityksen ajoissa. Olisipa se niin yksinkertaista. Kiltit ja kunnollisetkin voivat sen joutua kohtaamaan omista teoistaan riippumatta.

 

Kouluissa tulisi kertoa, että pitkään jatkuneet epäsäännölliset ja pitkät kuukautiskierrot voivat johtua mm. monirakkulaisista munasarjoista, jotka voivat aiheuttaa lapsettomuutta tai  hyvin kivuliaat kuukautiset voivat johtua taas endosta, joka myöskin voi lapsettomuuteen johtaa. Kerrotaanhan siellä monista muistakin lääketieteellisistä ongelmista, miksi ei siis tästäkin? Tietäisivätpä tytöt ainakin jo heti alkuun, että vaikeuksia voi raskaaksi tulemisessa olla ja voisivat hoitaa itseään ajoissa. Toisaalta, ottavatko nuoret näitä asioita tosissaan ollenkaan? Tai aikuisetkaan? Helpompi on aina ajatella, että se joka kuudes lapseton en ole minä. Joskus se arpa vaan kuitenkin osuu omalle kohdalle.

 

Entten tentten teelika mentten          

Hissun kissun vaapula vissun                        

Eelin keelin klot                                 

Viipula vaapula vot                           

Eskon saun piun paun...

 

Minulle lapsen/lasten saaminen ei ole enää itsestäänselvää. Se, että sisarukseni ja mieheni sisarukset ovat kaikki onnistuneesti raskautuneet ja monilla heistä on jo useampikin ipana ei takaa sitä, että mekin onnistuisimme. Joka kuudes pari kärsii lapsettomuudesta. Me olemme tuo joka kuudes.

 

Nyt mä lähden tästä pelistä pois

 

Arpa napsahti.

 

PS. Minusta ei tullut eläintarhanhoitajaa, toivottavasti se äiti kuitenkin joskus.